Szexuálisan terjedő betegségek – 2. NEMI SZERVI SZEMÖLCS
2018. szept. 4., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

CONDYLOMA ACUMINATUM (NEMI SZERVI SZEMÖLCS)

A nemi szerveken előforduló szemölcsöket a humán papillomavírusok (HPV) különböző típusai okozhatják, leggyakrabban a HPV6 és 11. A HPV-k DNS-tartalmú, kisméretű, boríték nélküli vírusok. Ennek köszönhetően a külvilágban rendkívül ellenállóak. Élettelen felszíneken fertőzőképesek maradnak hosszú ideig. A HPV-k a bőrön vagy a nyálkahártyán levő kis, sokszor láthatatlan sérüléseken keresztül fertőzik meg a bőr mélyebben fekvő, úgynevezett bazális sejtjeit. A fejlődő, differenciálódó bazális sejtek egyre jobban közelednek a felszín felé, és a bennük levő vírusok velük együtt érnek. A vírusok bizonyos fehérjéi fokozzák a sejtek szaporodását, ez a szaporodás eredményezi a látható szemölcsöt. Fertőzőképes vírusok csak a bőr, illetve nyálkahártya legkülső rétegéből ürülnek a leváló sejtekkel. A genitális szemölcs előfordulhat egyesével, de több kis szemölcs karfiolszerű kitüremkedést is formálhat. A genitális szemölcsök jóindulatúak. 

Léteznek viszont olyan magas kockázatú HPV-k, például a 16-os és a 18-as típusok, amelyek beépülnek a gazdasejt kromoszómájába, és rosszindulatú daganatot, például méhnyakrákot okozhatnak. Egészséges immunrendszer esetén a szemölcsök maguktól is visszafejlődhetnek, még azok az elváltozások is, amelyeket magas kockázatú HPV-típusok okoznak. Tehát ha valakiben onkogén papillomavírust mutatnak ki, például a HPV16-ot, az nem jelenti azt, hogy rákos lesz, az esetek 80%-ában ugyanis a szervezet képes a vírus hatástalanítására. 

A HPV okozta szemölcsök felszámolására a helyi kezelés során a szemölcsöt pusztító savat, toxint lehet alkalmazni, vagy a szemölcsök sebészeti és egyéb úton is eltávolíthatók (lézerrel, fagyasztással, illetve hőkezeléssel). 

A méhnyakrák, valamint a nemi szerveken és környékükön előforduló daganatok megelőzésére ma már háromféle vakcina áll rendelkezésre: az egyik típus a leggyakrabban méhnyakrákot okozó HPV16-os és 18-as genotípusokat tartalmazza, míg az úgynevezett 4-komponensű vakcina ezen típusok mellett a leggyakrabban genitális szemölcsöt okozó (HPV6, 11) típusokat is magába foglalja. A legújabb fejlesztésű HPV-vakcina 9-komponensű, a fent említett négy típuson kívül további ötféle (HPV31- es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as) típus vírusszerű részecskéit tartalmazza. A vakcinában nincs jelen a vírus-DNS, így rákot sem tud okozni, a közhiedelemmel ellentétben. A védőoltásban csak a vírusburok fehérjéje van benne (vírusszerű részecske), amely ellen, ha a szervezetbe kerül, ellenanyag-termelés indul meg. A későbbi esetleges természetes fertőzést követően ezek az ellenanyagok képesek a vírusokat semlegesíteni. A hatékony ellenanyagválasz eléréséhez a védőoltást még a szexuális élet megkezdése előtt két adagban adják. A vakcina nemcsak a kérdéses típusok ellen lehet hatásos, hanem más HPV típusok ellen is. A HPV-vakcinák a klinikai vizsgálatokban és oltási programokban szerzett tapasztalatok alapján hatékonyak, de fontos megemlíteni, hogy az oltásban részesült egyénekben is kialakulhat rákmegelőző vagy rákos elváltozás, amit másfajta HPV-típus okozhat, amely ellen a vakcina nem véd. Ezért az aktív nemi életet élő nők körében a nőgyógyászati vizsgálat során készített kenet szövettani vizsgálata továbbra is elengedhetetlen.3,4 HPV-ellenes védőoltási iskolai program a világ számos országában folyik, igen jó eredménnyel. Magyarországon a 2017/2018-as tanévben harmadik éve ajánlják fel minden 12 éves leánynak a HPV-ellenes védőoltást, akik a szüleik döntése alapján ezt örvendetesen magas, 80% körüli arányban meg is kapják. Jelenleg ez az egyetlen szülői döntéstől függő védőoltás az iskolai programban, így igen fontos volna az is, hogy az oltandók megfelelően tájékozottak legyenek ennek jelentőségéről.

Folytatjuk az uszodaszemölccsel!

A teljes cikket elolvashatod sz Egészségfejlesztés című folyóiratban itt:
http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf