Szexuálisan terjedő betegségek – 3. „USZODASZEMÖLCS”
2017. nov. 23., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM („USZODASZEMÖLCS”)

A kórelváltozás magyar elnevezése kicsit megtévesztő, mert nem a klóros vízben él a kórokozó, hanem az uszodai felületeken, tárgyakon. A molluscum contagiosum okozója a Poxvírus családba tartozó (ebbe a családba tartozott a rettegett, de mára már a Földön felszámolt fekete himlő vírusa is), humán patogén, fénymikroszkóppal is látható, DNS-tartalmú vírus, a molluscum contagiosum vírus.

Ez a vírusfertőzés gyakorinak tekinthető a gyermekek körében. Könnyen megtelepszik a vékonyabb bőrfelületeken, fiatalokban, fiatal felnőttek esetében a genitáliák környékén. Rendkívül fertőző, a szexuális élet során könnyen átvihető direkt kontaktussal, fertőzött bőrbőr érintkezésével, valamint törölközővel, kontaminált játékszerrel. A betegek az érintett terület kaparásával további szemölcsöket okozhatnak magukon. A szemölcs a bőrből félgömbszerűen kiemelkedő 2-5 mm nagyságú, a közepén köldökszerűen behúzódó bőr színű vagy vöröses színű elváltozás. 

Kezelés hiányában is meggyógyul, ha ép az immunrendszer, viszont mivel rendkívül fertőző, a többi ember érdekében és az önfertőzés elkerülése miatt el kell távolítani. Ez történhet otthoni ecseteléssel vagy sebészeti úton (kaparás, lézer, fagyasztás) egészségügyi intézetben.

Folytatjuk a tripperrel!

A teljes cikket elolvashatod sz Egészségfejlesztés című folyóiratban itt:
http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf