Szexuálisan terjedő betegségek – 9. TRICHOMONAS-FERTŐZÉS
2017. dec. 1., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

TRICHOMONIASIS 

A betegség okozója a Trichomonas vaginalis, amely rendszertanilag a véglényekhez tartozó, körte alakú, gyorsan mozgó, ostoros, egysejtű parazita. Egyszerű, bináris hasadással szaporodik. Eltérően a legtöbb véglénytől nincs ciszta alakja, csak vegetatív formával rendelkezik. 

A kórokozó általában szexuális úton terjed, de otthoni körülmények között, közös fürdő során, illetve közös használatú törölközővel átvihető. Korábban leírtak nem megfelelően sterilizált nőgyógyászati eszközök okozta terjedést is, de az egyszer használatos eszközök bevezetésével ez a módja az átvitelnek kiküszöbölhetővé vált. A betegség inkubációs ideje 3-5 nap. 

A kórokozó nők esetében főleg a hüvelyt, férfiaknál a húgycsövet fertőzi meg. A trichomoniasis legfontosabb tünetei nők esetében a habos, zöld színű, bűzös hüvelyi folyás. A váladék a szeméremtest felmaródását okozhatja. A trichomonasfertőzés kedvez más kórokozók felszálló fertőzésének, ugyanis a patogén az ostorával mozogva fellazítja a méhnyakban található nyákdugót. Férfiak esetében a fertőzés sokszor tünetmentes. Amennyiben tüneteket okoz, leginkább csípő, égető érzés jelentkezhet a húgycsőben, főleg a reggeli vizeletürítést követően, ami a húgycsőgyulladás (urethritis) jele. A kórokozó megtelepedhet még a prosztatában, a mellékherében és a húgyhólyagban is. 

A trichomonas nagyon könnyen terjed a népesség körében – Magyarországon a fertőzöttségi arányt a felnőttek körében 20%-ra becsülik –, mivel a fertőzés általában nem okoz tüneteket egyik nemben sem. A trichomoniasis egyszerűen kezelhető olyan antimikrobiális szerrel, amely a véglényekre is hat. A kezelés szempontjából a legfontosabb, hogy a partnert mindenképp kezelni kell, a trichomoniasis ugyanis tipikus „pingpongbetegség”, vagyis a partner kezelés hiányában visszafertőzheti kezelt partnerét.

Ez volt az utolsó rész. Olvasd el az előző részeket is!

A teljes cikket elolvashatod az Egészségfejlesztés című folyóiratban itt: http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf