Szexuálisan terjedő betegségek – 4. TRIPPER
2017. nov. 24., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

GONORRHOEA (TRIPPER VAGY KANKÓ)

A gonorrhoeát a Neisseria gonorrhoeae baktérium terjeszti. A kórokozó a mikroszkóp alatt sokszor párosával látható a klinikai mintákban. Általában csak a méhnyak hengerhámját fertőzi meg, de a menstruáció megindulása előtt a hüvely el nem szarusodó hámja bizonyos hormonoknak még nem kitett, így megfertőződhet. A baktérium rendkívül érzékeny, ez abban is megnyilvánul, hogy a külvilágba kikerülve azonnal elpusztul. Tehát ezt a betegséget nem lehet elkapni például a közhasználatú WC ülőkéjén. Terjedéséhez intim együttlét szükséges (kivétel, ha a fertőzött anyáról a szülés alkalmával jut át az újszülöttre, ekkor viszont a fertőzés a szemre lokalizálódik). 

A baktériumok gyulladást keltenek a fertőzés helyén, amelynek eredménye lesz a gennyes folyás. Nőknél előfordul, hogy a fertőzés szinte minimális tünetekkel jár, ami azt a veszélyt rejti magában, hogy a nő tudta nélkül továbbfertőzi a partnereit. A férfiaknál a fertőzés szinte mindig tüneteket okoz, különösen a vizelés befejeztével erősödik a szúró fájdalom, és ezt kísérheti a gennyes váladék ürülése a húgycsőből. 

A szervezetünk megpróbálja a kórokozót eliminálni, de ez nem sikerül. Mindkét nemben előfordulnak krónikus fertőzések, ami azt jelenti, hogy a kórokozó huzamosabb ideig a szervezetben marad, gyulladást kelt, miközben felfelé vándorol. Nőknél az esetek egy részében megtelepszik a petevezetékben és ott alakít ki gyulladást. Sajnálatos módon a huzamos ideig fennálló gyulladás hegesedéshez vezet, ami viszont elzárja a petesejt útját. Kialakulhat továbbá krónikus kismedencei gyulladás, amely görcsös fájdalommal jár, és szomorú következménye a méhen kívüli terhesség vagy rosszabb esetben a terméketlenség. A baktérium a fertőzött nők 1%-ában bekerülhet a véráramba, és ízületi gyulladást, gennyes bőrfertőzést, máj környéki gyulladást, illetve agyhártyagyulladást is okozhat. Az akut fertőzést kezelés hiányában férfiak esetében is felszálló, krónikus gyulladás követi, leggyakrabban a mellékherét, a prosztatát és az ondóvezetéket érintve. 

A kórokozó megtelepedése, az elsődleges fertőzés helye a szexuális szokásoktól függ. Talán sokak számára nem ismert tény, hogy ennek megfelelően egyre gyakrabban okoz az orális szexuális együttlét következtében torokgyulladást, illetve az anális szexuális kapcsolat végbélgyulladást eredményezhet. Az 1. ábrán látható adatok alapján elmondható, hogy a gonorrhoea már Magyarországon is előfordul a középiskolás korúak között is.Folytatjuk a klamídia fertőzéssel!

A teljes cikket elolvashatod sz Egészségfejlesztés című folyóiratban itt:
http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf