Szexuálisan terjedő betegségek – 8. CANDIDIASIS
2017. nov. 30., Egészségfejlesztés

Ha gondod van és tájékozódni akarsz, vagy csak érdekel a téma. Az orvosi vizsgálatot nem helyettesíti!

CANDIDIASIS

A nemi szervek gyulladását okozó Candida albicans és a Candida genus egyéb tagjai a médiának köszönhetően talán a legismertebbek. A candidák rendszertanilag az élesztőgombák közé sorolhatók. Emberben nagy számban megtalálhatók az emésztőrendszerben. 

Korábban úgy gondolták, hogy a candidák terjedésében a szexuális együttlétet játszik szerepet. Ma már tudjuk, hogy a fertőzés forrása belső (endogén), általában a végbél mikroflórája. Ezért igen fontos a kislányokat már gyermekkorban megtanítani a vizeletürítést követően a törlés helyes irányára. Ha ez nem megfelelő, sajnos könnyen élesztőgombák törölhetők a hüvelybe. Fiatal lányoknál egyéb tényezők is hajlamosítanak (például tanga alsó) candidiasisra. 

A hüvelyben normális körülmények között is előfordulhatnak candidák, viszont a számuk erősen korlátozott az alacsony pH-érték miatt, amelyet a lactobacillusok tartanak fenn. Sajnos, ezt a finom egyensúlyt az orvos által egyéb okok miatt, például torokgyulladásra felírt antibiotikum megbonthatja, ha az elrendelt antibiotikum megöli a jótékony lactobacillusokat. Ennek következtében a pH megemelkedik, ami már kedvez a candidák szaporodásának. A candidiasis legfontosabb tünete a fehér színű folyás, ami a szeméremtest fájdalmas gyulladását is okozhatja. A folyás állaga alapján, mivel fehér és a hüvely falán túrószerű felrakódásként jelentkezik, könnyen elkülöníthető más betegségektől. A gombás eredetű folyások általában jól reagálnak helyi (hüvelytabletta, krém) antimikotikus kezelésre.

Folytatjuk a trichomoniasissal!

A teljes cikket elolvashatod az Egészségfejlesztés című folyóiratban itt:
http://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes&page=article&op=view&path[]=175&path[]=pdf