Kókuszzsír
2021. jún. 30., internet

Időnként előkerül, hogy a kókuszszír az egy csodaszer, érdemes ezt használni sütésre.
Mi az igazság? 

A kókuszzsírnak nagy a telített zsírsav tartalma (90%), jó közepes szénláncú (MCT) zsírsavforrás, ami azt jelenti, hogy könnyen emészthető és jól szívódik fel.

Hátránya azonban, hogy az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya alacsony. A zsírbevitel akkor optimális, ha 1/3-a telítetlen, 1/3-a egyszeresen és 1/3-a többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Ezért nem ajánlott kizárólag a kókuszzsír használata.

Emellett magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert a "rossz" koleszterin (LDL) értéket emeli, és a jó koleszterin (HDL) értékét pedig csökkenti.

A közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat (kaprilsav: C7H15COOH és a kaprinsav: C9H19COOH ) tartalmazó kókuszzsír triglicerid formájában képesek a felszívódásra, nem képződik belőlük kilomikron, így közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein keresztül a májkapuér-rendszerbe. Nem a nyirokkeringésen keresztül jutnak a vénás keringés révén a májba, mint a többi zsiradékalkotó. Kizárólagos, egyedüli zsírforrásként való fogyasztásuk toxikus lenne a májra nézve.

A közepes hosszúságú zsírsavak jellemzője, hogy a hasnyálmirigy lipázhiánya, illetve csökkent termelése esetén jól és gyorsan felszívódnak. Megemésztésükhöz és a szervezet általi felvételükhöz nem kell epesav az említett felszívódási mechanizmus miatt. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy olyan betegségek diétás kezelésében alkalmazzuk őket, amikor zsíremésztési, zsírfelszívódási zavar áll fenn és/vagy energizálásra van szükség. Májbetegségek, idült hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos bélbetegségek diétájában nagy sikerrel válnak be.

Vagyis használhatsz kókuszzsírt, de ennél sokkal egészségesebb zsiradékok vannak, ha nem vagy beteg, pusztán az egészségedet szeretnéd megőrizni.
Legjobb itt is a változatosság! Sütéshez használhatsz repceolajat, sertészsírt, vagy napraforgóolajat, vannak ételek, amikhez vajat. Nagyon finom sütéshez is a kacsa- vagy libazsír. A hidegen készített ételekhez, főként salátákhoz mindenképpen első-préselésű olivaolajat (nem sansa, azaz pogácsaolajat) ajánlunk.

Magyarországon túl sok zsiradékot eszünk, érdemes kevesebbet használni a sütéshez.


Tipp:

Kiváló sültkrumplit készíthetsz zsiradék használata nélkül, a sütőben, sütőpapíron.