Mi legyen az úti patikában?
2024. júl. 8., Dr. Klujber Valéria

Természetesen nincs mindenkire érvényes szabály és attól is függ, hogy hová indulsz, de összeszedtünk néhány dolgot, amire mindenképpen gondolj!

Fájdalom- és lázcsillapító: Jól jön, ha óvatlanul túl sok időt töltöttél az erős nyári napon, vagy megfájdul a fejed. A lázcsillapító alapvető kellék, bármikor kitörhet egy lázas betegség. A legtöbb fájdalomcsillapító egyben lázcsillapító is. Lényeges, hogy a betegtájékoztatót is tedd mellé, nehogy rosszul adagold a gyógyszert, vagy összekeverd valami mással! A menstruációs görcsökre is gondolj, ha az rád jellemző és a lázmérőt se felejtsd otthon!

Sebtapasz és kötszer: Ezek bármikor kellhetnek, különösen ha a legújabb, most vásárolt cipődben indulsz útnak. A minőségi, légáteresztő ragtapaszra ne sajnáld a pénzt, olyat érdemes vásárolni, amelyiket könnyen, gyorsan, higiénikusan tudsz használni. Egy csomag gézlap, némi rugalmas kötözőszer és egy kis üveg fertőtlenítőszer is jól jöhet. Olvasd el cikkünket  a segítségnyújtásról!

Hűsítő, nyugtató krém, bőrápoló spay: Olyat érdemes választani, amelyet használhatsz méh-, darázs-, szúnyogcsípésre és leégésre is. A bőrkiütések, csalánkiütések, rovarcsípés, bőrpír és az enyhe fokú égési sérülések során fellépő viszketést enyhíthetjük hűsítő készítménnyel. Erről többet itt olvashatsz!

Hasmenés elleni szerek: az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Széntabletta vagy recept nélkül kapható hasfogó készítmény mindenképpen legyen nálad, és gondolj a folyadékpótlásra is! Ilyen esetben jó szolgálatot tehet az elveszített sókat, ásványi anyagokat pótló izotóniás ital, vagy vészhelyzetben segít az egy pohár ásványvízben oldott csapott teáskanálnyi só és cukor.

Kullancscsipesz: a célszerűen kialakított fémcsipesszel gyorsan és könnyedén eltávolíthatjuk a kullancsokat, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha apró tüskéket kell kihúzni a bőrünkből. Ha nincs csipesz, akkor ne keress orvost, keress valakit, aki mindenféle manőverek nélkül gyorsan és határozottan kiszedi. Erről lásd külön cikkünket!

Herpesz elleni krém: Volt már herpeszed? Akkor a napsütés UV sugárzása vagy a szokatlan ételek hatására könnyen előbukkanhat nyaralás alatt is. Vidd magaddal az egyébként már bevált krémet, ecsetelőt, hiszen nem foglal nagy helyet, de sokat segít a bajban!

A naptej kötelező! Ugyan nem gyógyszer, de e nélkül sehová se induljunk el. Érdemes nagyobb faktorszámút választani, az enyhébbeknek nem sok értelme van. Erről továbbiak a napozásról szóló cikkünkben!

Ne feledkezz el az állandóan szedett gyógyszeredről, ha van, ebből elegendő mennyiséget vigyél magaddal, többet, mint amennyire a kiszámolás alapján szükséged lehet! Leeshet, elveszhet egy-egy szem, meghosszabbodhat a nyaralás, inkább legyen több, mint kevesebb.