Október 16.
2011. okt. 17., Dr. Klujber Valéria

Élelmezési világnap

Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Éheztél már valaha?Szerinted mennyi gyermek éhezik? Hány dollárból élnek az emberek? Ha érdekel, olvasd tovább!

Az élelmezési világnap alkalmából az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a római székhelyű FAO közölte: közel másfél milliárd ember a szegénységi küszöb alatt él. Minden hatodik ember.Az Élelmezési Világnap magyar kezdeményezés. 1979-ben hazánk egykori földművelésügyi minisztere, Romány Pál javaslatára született.

A helyzet megdöbbentő: a világ lakosságának 24%-a az összes mezőgazdasági földterület 7%-ból Tartja fenn magát. A jelenleg élő 7 milliárd emberből 1,4 milliárd naponta kevesebb, mint 1,25 dollárból tartja fenn magát, további 1,6 milliárd 2,5 dollárból.

Világszerte évente 5-7 millió hektár termőföld válik mezőgazdasági szempontból használhatatlanná az elsivatagosodás, a szennyezettség miatt.

A WHO Európai Régiójában 145 millió túlsúlyos ember él, miközben 23 millióan alultápláltak. Az elhízás Európában már járványszerű méreteket öltött. Az utóbbi két évtizedben az elhízás gyakorisága háromszorosára nőtt. Kb.15 millió túlsúlyos gyermek és serdülőkorú (a lakosság 10%-a) van a régióban. Ma a legtöbb országban a felnőttek 30-80%-a túlsúlyos.

Egy átlag afrikai 0,5 kilowattóra elektromos energiát használ el, míg egy ázsiai 2-3 kWh-t. Amerikában, Európában ez az érték 8 kWh.

Egy amerikai háztartás naponta hozzávetőlegesen 68 kilogramm széndioxidot bocsát ki, ami a globális átlag ötszöröse! A svédének kétszerese, 35x annyi, mint amennyit egy indiai háztartás termel.

A szegénység együtt jár a gyermekmunkával. Tudtad, hogy az International Labour Organization szerint 50 millió gyermeket fillérekért dolgoztatnak Afrika, Ázsia, Latin-Amerika gyáraiban, bányáiban és a földeken. 

És Magyarországon?
Az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, vagy az ezeket helyettesítő fehérjéhez, már 1-2 millió embert is érinthet Magyarországon. Eközben az országban évente összesen mintegy 1,8 millió tonna élelmiszert nem használnak fel. Ebből a mennyiségből 394 ezer tonna a háztartási élelmiszerhulladék.Szociológiai vizsgálatok szerint Magyarországon a népesség 12-13%-a, a gyermekek mintegy ötöde számít szegénynek. A felmérések szerint 20-25 ezren rendszeresen éheznek és körülbelül 380 ezerre tehető az alultáplált, elégtelenül étkező gyermekek száma.

Az ökológiai lábnyom azt a termékeny földterületet és vízi ökoszisztémát foglalja magában, amely szükséges egy adott népesség által igényelt erőforrások előállításához, és elnyeli a népesség által termelt hulladékot. Átlagosan Magyarországon a fenntarthatónak másfélszerese az ökológiai lábnyomunk.Több kalkulátort találsz, aminek segítségével a saját lábnyomod kiszámíthatod.

Ökológiai lábnyomod kiszámíthatod: http://kovet.hu/tavoktatas/okolabnyom.html Ha jól tudsz angolul, vagy más európai nyelven (részletesebb) http://myfootprint.org

 
forrás:http://vallalkozas.hulladekboltermek.hu/zold_vallalat/okologiai_labnyom/

A jelenlegi népességszám mellett, még jutna mindenkinek elegendő fogyasztásra lehetőség, de nem az amerikai-európai szinten! A jelenleg rendelkezésre álló földterület ideális kihasználásával és a javak egyenlő elosztásával jutna minden embernek az alapszükségletekre elegendő fogyasztás. Ez azonban csak elvi lehetőség. A valóságban a világ szétszakadása gazdagokra és szegényekre folytatódik, sőt a szakadék folyamatosan nő. Ezt az Európai Unióban mi is tapasztalhatjuk: távolságunk a gazdag EU országoktól semmilyen szempontból (egy főre eső GDP, egészségben eltöltött életévek, egy főre eső fogyasztás stb) nem csökken, sőt nő. Még azokban a mutatókban is, amelyekben esetleg mi is javulást mutatunk. De így van az országon belül is.
Ezt nevezik „fenntartható fejlődés”-nek. Fenntartható???