Slow fashion
2021. júl. 20., Dr. Klujber Valéria

A hetente piacra dobott új kollekciók ellentéte. Már nem azért veszünk meg valamit, mert tényleg szükségünk van rá, hanem mert elhitetik velünk, hogy ettől boldogabbak, jobbak, szebbek leszünk.

Ha manapság az ember belép egy ruhaboltba, nem tudja megmondani, hogy melyikben jár. Minden boltban szinte ugyanaz a stílus. Ami nekem legjobban fáj, hogy szinte minden ruhanemű műanyag. A alsóneműk is. Ilyesmit pedig tilos (lenne) viselni.
A ruhagyártás az egyik legkörnyezetszennyezőbb ipar. Ha nekik kellene megfizetni az előállítás valódi árát (a munkaerőt beleértve) és a környezeti terheket, akkor nem lehetne ennyiért adni a ruhaneműt. A cél, hogy ha olcsón vásárolunk, akkor sokat vegyünk! Ezzel együttjár, hogy minőségről szinte szó sem lehet. Az anyagok, a szabás, a kidolgozás mind-mind igénytelen… De kit érdekel, ha esetleg néhány mosás után elveszti a trikó a formáját, amikor újat lehet venni párszáz forintért. A reklámipar pedig elhiteti velünk, hogy enélkül nincs is értelme az életünknek. Trendinek kell lenni. Kit érdekel, hogy New York vagy Sydney utcáin ugyanilyen cipőben szaladgálnak – sőt! Ez a jó.
A természetes alapanyag, vagyis a pamut előállításához rengeteg vízre van szükség. A vízből pedig már most sincs elég! Erről lásd külön cikkünket.
Az elkészült, jórészt műanyagokat tartalmazó felesleges ruhák megsemmisítése pedig egyre nagyobb gond. Ma már szinte senkinek nincs szüksége ruhára, annyi a kész termék. A ruha lassan olcsóbb, mint az élelmiszer – ez is elgondolkoztató! A használt-ruha üzletek Magyarországot is ellepik. Nyilván jobb, ha innen vásárolunk, hiszen egyébként az itt is megmaradó ruhák sorsa a megsemmisítés lesz. De a megoldás mégis inkább az lenne, ha nem gyártanának ennyi cuccot. Ehhez pedig csak egy út vezet: ha nem vásárolunk ennyit és nem lesz jó üzlet a ruhagyártás.
A slow fashion mozgalom célja éppen ez. Legyenek tartósabbak (akár drágábbak is) a ruhák és használjunk belőlük kevesebbet.


A kép valahol Afrikában készülhetett. Jusson eszedbe, amikor vásárolni mész.
A termék mellett fel van tüntetve az ára (euróban). Alatta pedig egy sokkal kisebb összeg szerepel: négy Euro egy heti élelmiszer.
forrás: https://contextus.hu/ami-neked-egy-uj-taska-ara-abbol-a-vilag-szerencsetlenebb-felen-2-honapig-elnek/

Tudtad?
Régen egy rend viseletet egy életen át hordott valaki. Még az is lehet, hogy egy-egy szépen elkészített, kézzel hímzett darabot tovább is örökített. Lásd erről külön cikkünket!