Gördeszka biciklikerékkel: gauswheel
2012. ápr. 2., Dr. Klujber Valéria

Az utcai sportszerek formabontó ötvözeteként nyilvántartott Gauswheel két magyar találmánya és nemrég indult világhódító útjára. Az újdonság neve egyébként a feltalálók - Göczey András és Ungár Soma – nevének kezdőbetűiből és az angol kerék szóból áll.

A gauswheel kétkerekű sporteszköz, amely leginkább roller és gördeszka ötvözetére hasonlít. Szálerősítésű polietilén vázában elöl egy 24 colos, küllős biciklikerék, hátul pedig egy csapos felfüggesztésen szabadon forgó, kis átmérőjű kerék található.

A kétoldalt található talpakra lehet felállni, egyik lábbal ráállva és a testsúlyt ráhelyezve a váz nekiszorul a térdnek, a másik lábbal pedig lehet lökni előre, mint egy rollert. Egy minimális sebességet elérve mindkét lábbal ráállva lehet egyenesen, vagy cikkcakkban – síelő mozdulatokkal – haladni.

A nagy átmérőjű biciklikeréknek köszönhetően ugyanolyan gyorsan lehet vele haladni. Használata nagyban hasonlít a síelésre is, hasonlóan kell egyensúlyozni és fordulni vele, mint ahogy síléccel tesszük.
Az első, Kínában sorozatgyártott darabokat még Magic Wheelnek hívták. A neten ilyen néven is találkozhattok vele.

A piaci tesztelés Hollandiában kezdődött 2010-ben. A tapasztalatok alapján továbbgondolt legutóbbi modell az SLX 3.0, amely már Magyarországon is kapható. Az eszköz Európában, Amerikában és Kínában is védett szabadalom.
Találkozhattok vele és kipróbálhatjátok a Kamaszfesztiválom, Tatán is.