Hogyan vágjunk bele a párkapcsolatokba?
2024. máj. 30., Várnai Dóra

Már korábban írtunk arról, hogy mikor, milyen állapotban és kivel (nem) érdemes randizni és arról is, hogy mit tehetsz, ha nagyon szorongsz a találkozásoktól. Most inkább arról írunk, hogyan alakul ki fokozatosan egy kapcsolat.

A barátok fontosak

Mindennek az alapja, hogy legyenek erős baráti kapcsolataid. A barátságok alapvetően befolyásolják az önbizalmat és a hangulatunkat. A baráti kapcsolatokat érdemes akkor is tartani, ha éppen szerelmes vagy valakibe. A szerelem gyorsan változik, a barátainkra akkor is szükség van, ha épp egyedül vagyunk.

Bízz a megérzéseidben

Bár a barátok alapvetően támogatnak minket és gondoskodnak rólunk, azért a körülöttünk lévők mindig nyomasztanak valamivel pl. valakiről mindig rosszat mondanak, vagy irányítani szeretnének minket. Éppen ezért, ha valaki tetszik neked vagy valakivel szívesen járnál, fontos, hogy hallgass a belső hangokra, a megérzéseidre, akármivel is állnak elő a haverjaid. Kicsit mindenki magáról beszél, amikor a másiknak tanácsokat ad. Néha nehéz ellenállni a barátok állandó nyomulásának és tanácsainak (amivel ugye elvileg csak jót akarnak), épp ezért kicsit maradj egyedül és gondold át a saját és a barátaid szempontjait is mielőtt döntenél arról, hogy kivel kezdjél el járni és hogyan tedd ezt.

Ismerd meg önmagad 😊

Olyan sok hamis dolog vagy ellentmondó információ, okoskodás kering, hogy néha nehéz eldönteni kitől mit is akarunk pontosan. Akkor egyszerűbb a dolog, ha egy kicsit ismered önmagadat, ebben pedig az segít, ha kipróbálsz különböző programokat, kicsit feltérképezed, hogy mi érdekel, milyen helyzetekben tudod magad jól érezni. Ha kirándulsz, olvasol, van hobbid, sportolsz, akkor érdekesebb leszel és jobban fogod tudni ki a te típusod (pl. a „sportosak”, az „könyvmolyok”, a „társaság központjai”, a „gamerek” vagy épp a „halkszavúak”.)

Ne siess!

Nem kell egyből lefeküdni a partnereddel. Sőt, ha ezt túl korán teszed, akkor már az egész sokkal kevésbé izgalmas: nincs mire várni, minden kártya ki lett játszva. Az nem érv, hogy minden barátom már az első randin szexel, mert bár mindenki ezt hiszi, nagyon jól tudjuk pl. kutatásokból, hogy ez nem igaz.

Az életed során sok lehetőséged lesz még komoly kapcsolatok kialakítására. Sok fiatal úgy érzi, hogy mindenképpen kell, hogy legyen csaja vagy pasija, de igazából az kell, hogy megérezd, milyen egy egészséges kapcsolat.

Vágy vagy szerelem?

Az OK, hogy tetszik valaki, és őt akarod elhívni egy randira. Mielőtt ezt megteszed, gondold át egy kicsit, mit vársz tőle, milyennek képzeled az első találkozótokat. Gondold át, hogy mit teszel, ha kiderül, hogy nektek nem az együttjárás az utatok. Hogyan lehet normálisan lezárni a randitokat, hogy senki ne veszítse el az arcát.

Sokféle kapcsolat és érzelem létezik: szenvedély, vágy, szoros barátság, együttérzés, sorstársak együtt stb. A vágy egy intenzív testi vonzalom, szexuális és sokszor a hormonok vezérlik. Nagyon jól hangzik, de nem mindenki erre vágyik. Éppen ezért időnként érdemes azon elgondolkodni, hogy kit keresünk magunk mellé.