Népszerű akarok lenni!
2023. febr. 24., Nagy Krisztina

Az első kérdés: Minek?
Mennyivel lesz jobb attól az életed, ha népszerű vagy az iskolában, osztályban?

Most minden bizonnyal jó néhányan rávágjátok, hogy: sokkal!
A továbbra kattintva néhány gondolatot olvashatsz tőlem, a népszerűségről.

A neten rengeteg cikket találhatsz, amik arról szólnak, hogy hogyan lehetsz népszerű. Felőlem kipróbálhatod őket, hátha beválnak, de arra ne számíts, hogy én most lépésről lépésre leírom Neked, hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy népszerű légy.


A népszerűség jó érzés. Ezzel nem szállok szembe. Addig még sosem sikerült eljutnom, hogy a népszerűség átok legyen. De nem arról beszélek, hogy az osztályomban, vagy a suliban népszerű lettem volna. Sosem éreztem úgy, hogy az lennék.

De most nézzük az iskola/osztály helyzetet, gondolom egyelőre ez érint a legjobban mindenkit.
Véleményem szerint túl sokat néznek a fiatalok igénytelen, fos, amerikai tini filmeket.
Ez a nagy helyzet.

Én régen mindig röhögtem az idióta sablon sztorin, hogy vannak a népszerűek, és néhány „lúzer", és a lúzerek népszerűek akarnak lenni.
Hogy miért nevettem ezen?
Mert nekem nem igazán volt ilyesmiben részem. Azóta már ráeszméltem, hogy ugyanez folyik körülöttem. Én mindig hamar rájöttem, hogy melyik az a társaság, ami igaz, hogy „nagydumás", és sokan ismerik az oda tartozókat, de nem érdemes velük foglalkozni. Egyszerűen nem láttam bennük az értéket. A „népszerű csoporthoz való tartozás igényét" egyszerűen kinőttem valamikor alsó tagozat környékén. Emiatt gondolom úgy, hogy ezt mindenki „kinőheti".

A népszerűség nem egyenlő azzal, hogy szeretnek is az emberek. Azt hiszem jól megfigyelhető, hogy bőven terjed azokról is rosszindulatú pletyka, akik népszerűek.

A népszerűségnél sokkal fontosabb az, hogy szeressenek. Tinédzser korban azonban a szeretetet nem könnyű „megszerezni", hiszen talán ez az a korszak, amikor a szeretethez hasonló fogalmak a leginkább elmosódnak.

Ajánlok tehát egy olyan dolgot, amitől nem leszel népszerűbb, és nem is garantálom, hogy többen fognak szeretni, de talán jobban fogod érezni magad.
Hagyd a francba ez egész „népszerűség felhajtást"!
Foglalkozz az igazi barátaiddal! Egy-kettő igaz barát sokkal többet ér, mint tíz-húsz olyan ember, akivel csak sablonos beszélgetéseket tudsz lebonyolítani, amiknek az égvilágon semmi értelme.

Ha meg még nincsenek barátaid, akikre azt mondhatnád, hogy igazi barátok, kezdj el körülnézni, és ismerkedni, barátkozni. Nem muszáj az osztályból, ha ott már veszettnek látod az ügyet. Nézz körül a suli egyéb osztályaiban, vagy bármilyen csoportban, ahova esetleg jársz iskola mellett.

A legfontosabb, hogy ne aggódj a népszerűség miatt.
Csak érezd jól magad a bőrödben anélkül, hogy mások csodálatára áhítoznál.

Ha hajthatatlan vagy, és még mindig foggal, körömmel ragaszkodsz ahhoz, hogy népszerű légy, néhány dolog (a teljesség igénye nélkül), amiket SEMMIKÉPPEN ne tegyél a népszerűség elérése érdekében:

× Ne árts másoknak, annak érdekében, hogy népszerű legyél.
Ez az egyik legaljasabb dolog.

× Ne add fel az eddigi elveidet!
Már ha vannak. Reméljük akad...

× Ne játszd meg magad!
Előbb vagy utóbb úgyis kiderül, hogy milyen vagy valójában. Ha meg mégsem, akkor sikerül tökéletesen elkorcsosítani a személyiségedet.

× Ne utánozz „népszerű" embereket!
Attól csak szánalmasabb leszel, hidd el.

× Ne dohányozz!
Lehet, hogy jól néz ki a csoportos lassú és füstölő öngyilkosság, de legyen annyi eszed, hogy nem állsz közéjük!

× Ne piálj!
Lehet, hogy lazábbnak érzed magad, és így jobb a dumád, többeket szórakoztatsz, de ha ezt az állapotot csak így tudod elérni, előbb vagy utóbb egy emberi roncs leszel...

× És természetesen ne is drogozz...

× Semmi olyat ne tegyél, amivel BÁRMILYEN MÓDON ÁRTASZ MAGADNAK!

Ha nem akarsz ilyenekkel élni, de mégis görcsösen ahhoz ragaszkodsz, hogy márpedig te népszerű akarsz lenni, felőlem próbálkozhatsz nyugodtan, nem azt mondom, hogy nem érdemes megpróbálni, de „ami nem megy, azt ne erőltessük". Ez a mondat nagyon gonoszul hangzik, és általában nem is értek vele egyet, de most ide illik. Ha nem sikerül bevágódni már sokadik próbálkozásra sem, inkább ne erőltesd, mert annak csak az lesz a vége, hogy lejáratod magad.

Azok társaságát keresd, akik tényleg megérdemlik, nem érdemes rögtön mindenkire „rázúdítani magad"!

A szerkesztőség megjegyzése:

Kriszta szokás szerint elég sarkosan fogalmaz, reméljük értitek miért!
Tény, hogy a valahová tartozni érzése, mindannyiunk alapvető szükséglete. A számunkra népszerű emberekben azokat a tulajdonságokat látjuk tükröződni, amelyekkel mi is szeretnénk rendelkezni.
Ahhoz, hogy a többiekhez képest meghatározzuk magunkat kifejezetten hasznos, ha kipróbálgatjuk serdülőként a kortárs és felnőtt szerepeket (vagy legalábbis azt, amit észlelünk belőlük). Még felnőtt korra is
akadnak olyan külső kontroll beállítottságú emberek, akiknek életét elsősorban a környezetük visszajelzése határoz meg.
A népszerűség valóban még nem szeretet. Az iskolában bántalmazó diákokat is inkább félik, mint szeretik társai.
Szerepek és klikkek igenis léteznek a magyar iskolákban is, nem csak az amerikai filmekben. Ezek megváltoztatása pedig - különösen a kortárs-bántalmazásos esetekben - gyakran nem az egyén, hanem a közösség felelőssége (is).