Vissza a suliba!
2023. aug. 25., Várnai Dóra

Mivel vigasztaljuk magunkat? Nem biztos, hogy ez egy szomorú dolog. A kutatások szerint a magyar iskolások többsége (71,7%-a) valamennyire (kicsit vagy nagyon) szereti az iskoláját.

Érdekes módon 9. osztályban a legmagasabb azoknak a diákoknak az aránya, akik „nagyon” szeretik az iskolájukat, ehhez képest 7. és 11. osztályban többen negatívak az iskola iránt. Ha az iskolai stresszről érdeklődünk a diákoknál azt találjuk, hogy a hazai iskolások 8,5%-a tartja nagyon nyomasztónak az iskolai feladatait.

Az új tanév mindenképpen hoz változásokat, ha nem is új iskola vagy új osztály, akkor is lehetnek új tanárok, tanterem, tantárgyak vagy épp új osztálytársak. Most különösen sok a kérdés, mert számos tanár hiányzik az oktatásból (az iskolából 😊) és emiatt lehetnek összevonások, elmaradó órák, szakkörök.

Az ideges első napok

 • Az első néhány nap általában elég kaotikus: nem mindenki találja az új termet, nem álltak össze a tanszerek, nincs órarend stb.
 • Ha új vagy az iskolában, mindenképpen érdemes hamarabb bemenni és bejárni egy kicsit az épületet.
 • A beszerzéseket jó az első héten megejteni, de csak akkor, ha az iskolában pontosan elmondták mire lesz szükség. Amíg ezt nem tudod, felesleges bármit is vásárolni. Sok helyen csak alapvető dolgokat kérnek, más iskola hosszú listát ad.
 • Mit vegyél fel? Ahol ünneplőt kérnek az adott. A többi napokon viszont azt viseld, amiben jól érzed magad, mindegy, hogy mi a trend. Ha nem érzed jól magad, akkor az egész egy erőltetés lesz és nem fogsz tudni másokra figyelni.

Új osztálytársak – csak kedvesen!

Sokféle gondolat, hangulat van együtt szeptember elsején az osztályban: vannak, akik idegesek, szoronganak, mások csak izgatottak. Sokan örülnek, hogy újra együtt az osztály vagy élvezik, hogy végre van mit csinálni. Teljesen normális, ha valaki izgul az első napokban: időbe telik, míg újra felvesszük a ritmust.

 • Az új osztálytársak általában még csendesek, főleg, ha visszahúzódó típusok. Ez nem a közöny vagy a „rosszfejség” jele. Segíts nekik megérkezni az osztályba, vond be őket néhány rövidebb, de nem túl személyes beszélgetésbe.
 • Ha Te vagy új, és nagyon izgulsz, akkor először csak egy vagy két emberrel kezdd az ismerkedést. Kérj meg másokat, hogy meséljenek a tanárokról, az iskola életéről. Adj nekik egy kis időt, míg nyitottá válnak feléd.
 • Ha valami olyan problémád van, ami másokat is érint pl. maszkot kell hordanod, vagy nyáron baleset ért és emiatt óvatosan kell mozognod, érdemes elmondani az osztálytársaidnak vagy az osztályfőnöknek és a megértésüket, segítségüket kérni. Ha előre szólsz általában mindenki sokkal együttérzőbb, mintha sokáig találgatnia kell, hogy mi van veled.

Az iskolában tanulunk is!

Számos ok miatt tanulunk (vagy nem tanulunk). Van, aki a jegyért tanul, hogy majd felvegyék. Van, aki nem akarja, hogy otthon leszidják. Van, aki azt szeretné, hogy mások okosnak lássák. És vannak, akiket érdekel egy tárgy vagy téma. Ezeket mind tanulási motivációnak hívjuk. Alapvetően külső (jegy, dicséret, elismerés, jutalom) és belső (érdeklődés, kíváncsiság, tudásszomj) motivációk vannak és általában igaz, hogy a belső motivációból megtanultakra tovább emlékezünk és ezekben jobb a teljesítményünk is.

Bárhogy is, az alábbi dolgok segítenek, hogy hatékonyabb legyen a tanulásod.

 • Ne feledd, hogy ha az iskolában délelőtt próbálsz koncentrálni, akkor kevesebb dolgod marad délutánra, hétvégére.
 • Tanuld meg kezelni az időt: legyél tisztában a dolgozatokkal, vizsgákkal, határidőkkel. Ha túl sok minden van a naptáradban, gondold át, hogy mik a legfontosabbak. Nemet mondani ér.
 • Jegyzetelj órákon! Ez sokkal hatékonyabb, mint a felvételt visszahallgatni vagy a youtube-on videót keresni. Ne a tanár mondatait írd le szóról szóra, hanem próbáld meg elkapni, hogy hogyan kapcsolódnak össze a dolgok egymással.
 • Ha nagyon elmaradsz egy tárgyból, kérj segítséget a tanártól. Mindenki díjazza, ha érdeklődsz és látja rajtad, hogy próbálkozol!

Mit tehetsz még?

 • Étkezés a suliban: Van, aki nem szívesen eszik mások előtt, néhány diáknak viszont az étel minőségével van gondja. Kicsit divat is leszólni a menzát. Nyilván van, amikor eltalálják, van, hogy mi vagyunk elfogadóak.
  • Nézd meg előre a menüt és készülj fel lélekben.
  • Egészítsd ki az iskolai étkezést valamivel, ami jól esik és egészséges pl. gyümölcs, müzliszelet, sajt, magok.
  • A folyadék legyen inkább víz.
  • Reggelizz minden nap!
 • Figyelj az alvásra! A fiataloknak 8 óra alvás az ideális, így tudnak egészségesek maradni. Akik például eleget alszanak, háromszor nagyobb eséllyel találják meg a matek dolgozatban a jó megoldást, akkor is, ha nem tanultak a dolgozatra!
 • Mozogj rendszeresen!