Asszertivitás - Állj ki magadért!
2013. nov. 28., Költő András

Sokan vannak, akiknek nehézséget okoz, hogy hatékonyan képviseljék saját érdekeiket. Te is így vagy? Olvasd tovább!Aki olyan kultúrában nőtt fel, amely egyenrangúság helyett inkább a tekintélyt tekinti értéknek, annak számára nem könnyű, hogy a „tekintélyszemélynek" (pl. főnök, tanár, szülő vagy más idősebb rokon) ellentmondjon akkor is, ha úgy érzi, hogy ezzel a személlyel szemben neki van igaza. Az „önmagunkért való kiállás" két okból is kemény dió. Egyrészt félelmet okozhat, hogy a másiknak ellentmondjunk, hátha ezzel magunkra haragítjuk, szomorúvá tesszük (vagy egyszerűen csak felhívjuk magunkra a figyelmet azzal, hogy nem simulunk bele az „engedelmes tömegbe"). Másfelől nem egyszerű megtalálni a határvonalat az udvarias, a másikat nem megsértő, de határozott nemet mondás és a durva visszautasítás között.

Pedig nagyon fontos (lenne), hogy mindannyian képesek legyünk saját érdekeinknek megfelelően cselekedni, túlzott stressz nélkül képesek legyünk kiállni a jogainkért, és azokat úgy érvényesítsük, hogy közben mások érdekeire is tekintettel vagyunk. Ennek a három dolognak az együttese az asszertivitás. Egészségpszichológiai kutatások számtalan eredménye bizonyítja, hogy az asszertív embereknek jobb a hangulata és az önértékelése, jobban boldogulnak az életben, és ezzel kölcsönös összefüggésben kevésbé fenyegetik őket különböző betegségek. Az alacsony asszertivitással jellemezhető emberek jobban ki vannak téve pl. szív-érrendszeri, daganatos és bőrbetegségeknek, mint a jó érdekérvényesítők.

Ahhoz, hogy asszertivitásunkat fejlesszük, érdemes elmondani magunknak az alábbi mondatokat, az Asszertív Jogok Listáját:

1. Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled.
2. Jogod van ahhoz, hogy kifejezd saját érzéseidet és véleményedet.
3. Jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek.
4. Jogod van ahhoz, hogy megállapítsd, mi fontos neked és mi nem.
5. Jogod van ahhoz, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudatot éreznél.
6. Jogod van ahhoz, hogy kérd, amire szükséged van.
7. Jogod van ahhoz, hogy megkapd, amiért fizettél.
8. Jogod van ahhoz, hogy információt kérj szakemberektől, beleértve az orvosokat is.
9. Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el, és vállald a következményeket.
10. Jogod van ahhoz, hogy ne képviseld az érdekeidet.
11. Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményedet.
12. Jogod van ahhoz, hogy megbetegedj.
13. Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: nem tudom.