Digitális detox
2013. jún. 7., Dr. Klujber Valéria

Ma már mindenki beszél a netfüggőségről, a mobil függőségről…Te könnyedén ki tudnád kapcsolni az okostelefonodat egy hétre?A digitális addikció nagyban összefügg a munkamániával és a média- vagy információfüggőséggel. A lakosság nagy része számítógéppel, mobiltelefon segítségével 10-12 órákat dolgozik a munkahelyén, amit hazatérve folytat – szintén a képernyő előtt. Kikapcsolódni pedig hol tud? Egy másik képernyő – nevezetesen a televízió képernyője – előtt. Az digitális technikák fejlődése miatt pedig a média és az információ bárhol elér minket: nem kell heteket várni egy levélre, hiszen a küldés pillanatában már olvashatod az e-mail postafiókodban; de elbújni sem tudsz például a főnököd elől, hiszen még a nyaraláson is megtalál, ha bekapcsolva hagyod a mobilod. Mivel hozzászoktunk a „jóhoz” (vagy rosszhoz, mindenki döntse el maga), már nem tudunk másképpen élni – folyamatosan online vagyunk, amit az okostelefonok megjelenése még inkább felerősített: már akár percenként megnézheted például, nem kaptál-e üzenetet a közösségi oldalakon.

Nagy-Britanniában állítólag a legfiatalabb netfüggő négy éves! Ő nyilván játékra használta az iPad-ot, de sokan nem bírják ki, ha naponta sokszor nem ellenőrizhetik az elektronikus levelezésüket, nem lájkolják elég sokan a legújabb feltöltött profilképüket, ha nem tehetik közzé mit esznek, vagy nem olvashatják kedvenc bloggerük aktuális bejegyzését.

Ha meg akarod tudni, hogy általában mennyire vagy függő, töltsd ki ezzel kapcsolatos tesztünket:

http://www.tinivagyok.hu/component/joomtest/index.php?option=com_joomtest

Az internetfüggőségnél nem elsősorban  a világhálón eltöltött idő számít, hanem az, ha a netezés, telefonozás zavart okoz a személyes kapcsolatokban, a munkában vagy a tanulásban. A függőség odáig fokozódhat, míg a függő életét már a kibertér uralja. A digitális médiumoktól való függés óriási társadalmi következményekkel járhat – erősíti meg Wolfgang Bergmann: „a függők mindent elhanyagolnak – egészségüket, családjukat és barátaikat is – és amikor nem tudnak elég időt digitális környezetben lenni, valóságos fizikai elvonási tüneteket produkálnak. Nyugtalanná válnak, kezük remeg, alvászavarokkal küzdenek és rendkívül izzadékonnyá válnak.” Az amerikai Californiai Egyetem kutatóinak egyik tanulmánya szerint átlagosan tizenegy percet tudunk egy-egy átlagos munkanapon egy feladatra fordítani anélkül, hogy csörögni kezdene telefonunk, előugrana egy ablak, hogy új e-mail érkezett, vagy valaki skype-on, messengeren „ránk rontana” – a személyesen felbukkanó kollégákról már nem is beszélve…

Az online függőség sokszor lehet kísérő tünete egyéb mentális zavarnak (depresszió, szorongás, stb.), esetleg komoly egészségügyi problémának, illetve párkapcsolati krízisnek. Ilyen esetekben mintegy  elterelésként, „fedő” tevékenységként használják az internetet/számítógépet, hogy addig se kelljen problémával foglalkozni.

Az internet függőség olyan gyakori probléma, hogy az Egyesült Államokban hivatalosan is pszichiátriai betegséggé nyilvánítják, vagyis bekerül a DSM-V-be (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vagyis a Mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvébe).

Valószínű, hogy a következő BNO-ban, vagyis a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló, Magyarországon alkalmazott kódrendszerben szintén szerepel majd az internetfüggőség.

Digitális elvonókúra
Egy brit szakértő kidolgozott egy 28 napos leszoktatási programot, afféle „digitális detoxikálót”, amely nemcsak a mobilozásból, hanem a számítógépes játékokból is kijózanít valamennyire.

Digitális Detox néven már tábort is indítanak felnőtteknek az amerikai Anderson-völgyben. A „méregtelenítésre” 232 táborozót várnak, akik a tábor négy napja alatt nem facebookozhatnak és nem mobilozhatnak majd, sőt semmilyen technológiát nem használhatnak, illetve a munkáról sem beszélgethetnek.

A tábor szervezői szerint a világ minden pontjáról lesznek résztvevők, akik a másikról nem tudhatják kicsoda. A táborban csak becenevet használhatnak majd, és még a másik korát sem szabad majd megkérdezni.

A Digital Detox nem csak a nyári tábor neve, a szervezet rendszeresen tart techmentes elvonulásokat.
Világszerte egyre több szálloda állít össze „digitális méregtelenítő” programokat, amelyek során biztonságos széfbe zárja el a vendégek telefonját, és csak az utazás végén szolgáltatja vissza. Te hány napot vállalnál?

Az alábbi linken egy mobilra letölthető ingyenes alkalmazást találhatsz, ami megöli a mobilodat a vállalt néhány napra. Ez nem vicc!Mivel nincs okos-telefonom, nem próbáltam, de kíváncsi lennék meddig bírnám. Persze könnyű nekem én egy kifutó modell vagyok.

http://hu.4androidapps.net/tag/applications/digital-detox-download-233907.html

A kép forrása:
http://hetkoznapitudomany.blogger.hu/2013/01/11/digitalis-fuggoseg-okai-es-kezelese#.UZtqk6LwnIc