Exorexia – a modern társadalom új táplálkozási zavara
2023. márc. 27., Tupi Zsófia

A mai világban mindenki az egészséges életmódra törekszik. Rendíthetetlenül edz, diétázik, edz, diétázik és így tovább! Ki gondolná, hogy a túlzott sportolás is pszichés zavar jele lehet?

Egészséges életmód nevében elkövetett edzésmánia
A 21. század szépségideálja eltorzult. Mindenhol agyonsminkelt, vézna, túl izmos, márkás ruhákba öltöztettet Barbie és Ken babákat látunk. A fogyasztói társadalom azt üzeni, hogy csak akkor lehetsz valaki, ha követed a trendet. Egyesek bármit megtesznek ezért az életérzésért.

Persze nincs is azzal gond, hogy ha valaki egészségesen táplálkozik, sportol. Hiszen a legjobb gyógyszer az egészségre a megelőzés. Ám mindez csak addig működik, ha megtartjuk a test és a lélek egyensúlyát. A nagyfokú teljesítménykényszer egyeseket szélsőséges irányokba terelhet: a karcsúság érdekében nagyon sokan elkezdenek koplalni, sportolni. Egyeseknél a túlzásba vitt diéta vagy testmozgás pszichés zavarokhoz vezethet, melynek előbb-utóbb testi tünetek megjelenése a következménye. Ezzel pedig eljutunk egy új típusú étkezési zavarhoz, az exorexiához, a kóros sportoláshoz.

Ugyanazt a háttérdinamikát tartalmazza, mint az anorexia. A testsúly és az alak teljes kontrolljának a megtartása az egyre emelkedő edzésszámmal nem jelent mást, mint olyan szenvedélybetegség kialakulását, ahol az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik a betegség tünetévé. A függőség kialakulása, hasonlóan a többi addikcióhoz, azt jelenti, hogy az illető egyre növeli az adagokat, edzés hiányában feszült és indulatos lesz, mindent megtesz azért, hogy a saját tervét véghez vigye. Az illető beteg, továbbra sem elégedett külsejével, kövérnek, puhának látja magát. Nem alakul ki betegségtudat, hiszen ő csak "egészséges és csinos szeretne lenni".

Van megoldás?
Az exorexia még új keletű, de kezelésében a szorongások és depresszió oldására gyógyszeres terápiák és feltáró pszichoterápiák ajánlatosak. A csoportos pszichoterápia hatékony, ahol a sorstársi érzés plusz terápiás hatásként van jelen. A legfontosabb tényező az önismeret, önbizalom, testkép és önelfogadás területe, hiszen ebben a betegségben is az öndestrukció a vezető tünet. Általában minden ilyen betegség gyógyítása csak akkor kezdődhet el, ha az illető felismeri és beismeri, hogy baj van vele. Külső nyomásra (családtagok, barátok) sikertelen kezelések történnek, mert nincs saját elköteleződés. Hiába mondják a többiek, „már karcsú és izmos vagy", ez nem számít, ahogy a legtöbb táplálkozási zavar esetében sem.

A teljes cikket itt olvashatod
https://europa.eu/youth/article/exorexia-–-modern-társadalom-új-táplálkozási-zavara_hu