Segítség, miképp döntsek?!
2013. máj. 22., Angyal Mónika

Miben különbözik a jó döntéshozatal a rossztól? Hol is kellene megtanulnunk a döntéshozás mesterségét? A döntéshozatal fontossága ugyan nem kérdéses, mégsem találkozunk vele tanulmányaink során. Pedig életünk során rossz döntéseink vagy éppen döntésképtelenségünk könnyen bajba sodorhat bennünket.Hogy nézne ki a racionális döntéshozás?

Szépen összegyűjtenénk a kérdésünkkel vagy problémánkkal kapcsolatos ismereteket, információkat. Ennek sokféle módja lehet kezdve attól, hogy interneten keresgélünk, könyveket, cikkeket olvasunk, beszélünk olyanokkal, akik a kérdésben járatosak… Ezután következne a begyűjtött információk elemzése. Átgondoljuk, feldolgozzuk, belemélyedünk a kapott információkba, elmélkedünk, és esetleg megbeszéljük másokkal is. Ezáltal tisztázódnának a lehetőségeink, melyek közül elköteleződnénk az egyik mellett. A döntést pedig tettek is követnék.

És a mindennapokban hogy megy ez nekünk?
Gyakran zavartan, rendszertelenül, rejtetten és sokszor elég ésszerűtlenül. A döntéshozást gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, amikor is van, akit túl sok döntéshelyzet elé állítanak, míg mások túl kevés dologban dönthetnek. Ráadásul döntéseink könnyen torzulnak a környezet és különböző előítéletek miatt.
A döntéshozatal első lépése, az információgyűjtés szinte soha nem megfelelő. Vannak, akik túl magabiztosak, ezért felületesen keresnek, míg mások túl sok, esetleg félrevezető információnak jutnak birtokába. Érzelmeink, addig megszerzett ismereteink is szűrőként működnek, ami által információink egyoldalúakká és torzulásra hajlamossá válhatnak. Ráadásul hajlamosak is vagyunk olyan információkat keresni, amelyek nem megkérdőjelezik, hanem alátámasztják döntéseinket.
Az információfeldolgozás fázisában általában ismereteink egy részére összpontosítunk, és nem vesszük végig az összes választási lehetőséget, mérlegelve azok előnyeit és hátrányait. Aztán az is lehet, hogy ez a lépés teljesen kimarad, és egy hirtelen döntés lesz a következmény. Vagy éppen halogatunk, másra próbáljuk a felelősséget átruházni, esetleg befolyásolás hatására döntünk.
Van, amikor a döntés ugyan megszületik, de a megvalósulás érdekében semmit nem teszünk, vagy valami egész mást teszünk.
Tehát mindennapi döntéseink általában elég messze állnak a racionálistól.

Végül pedig álljon itt nyolc leggyakoribb hiba, amelyet döntéshozatalkor elkövetünk Hammond, Keenyey és Raiffa (1999) könyve alapján:
1. Rossz kérdést teszünk fel.
2. Nem határozzuk meg a legfontosabb célokat.
3. Nem keresünk több jó, ötletes alternatívát.
4. Nem vesszük figyelembe az egyes alternatívák komolyabb következményeit.
5. Nem gondoljuk végig rendesen a kompromisszumokat.
6. Nem vesszük figyelembe a bizonytalanságot.
7. Nem vessük figyelembe, hogy mennyire toleráljuk a kockázatot.
8. Nem tervezünk előre, amikor elhatározásaink időhöz vannak kötve.

Viszont ha ezeket pozitív megfogalmazásba fordítjuk át, egy-egy döntéshozatalnál útmutatóul szolgálhatnak.