Nasik és alkohol - Buli menük 2
2023. dec. 29., Henter Izabella

A bulikról írt cikket folytatjuk a kényesebb témákkal.Buli nasik


Friss szeletelt gyümölcsök
Friss darabolt nyers zöldségek
Müzli szeletek kockára vágva
Sajtok szeletelve, kockázva
Natúr olajos magvak
Diákcsemege
Aszalt gyümölcsök
Zöldség szirmok
Puffasztott gabona szeletek
Korpás kekszek

Az alkoholról

Az alkoholt a népi hagyomány úgy tartja számon, mint mindenre alkalmas gyógyszert. A tágabb értelemben vett alkoholnak valóban több jó tulajdonsága is van. Néhány ezek közül: külsoleg használható tartósító- vagy oldószerként, a bőr tisztítására, fertőtlenítésére. Csökkenti az izzadást (sok dezodoráló is tartalmazza), az elfogyasztott alkohol pedig fokozza az étvágyat és javítja az emésztést, de használják nyugtató- vagy altatószerként, továbbá enyhe fájdalomcsillapítóként is.

Az általánosan elfogadott egészséges mennyiség felnőtteknél
Férfiaknál heti huszonegy, nőknél tizennégy egység (1 egység 10 milliliter alkoholnak felel meg, ami a töménységtől függoen más-más mértékegységet jelent. Ennyi van például egy pohár sörben, egy deciliter borban vagy három centiliter tömény italban).

A mértéktelen alkoholfogyasztás sokkal nagyobb kárt okoz, mint amennyi jó hatása lehet az alkalmankénti italozásnak.
Általános szabály: mindig keressük a minőséget, de szigorúan tartsuk be a megengedett mértéket.

Sok kamasz azért iszik, hogy bizonyítsa felnőttségét a társainak. Azt a fiatalt, aki nem hódol be, nem követi a csoport minden egyes szabályát, megvan a saját véleménye, álláspontja, gyakran tisztelik a többiek, ha nem is mindig mutatják ki.

Mire jó az alkohol?

Egy-egy pohár finom bor, édes likor vagy hideg sör – hozzátartozhat az étkezésekhez, az ünnepekhez vagy fontos alkalomhoz. A mértékletes italfogyasztás oldja a stresszt, kellemes érzést kelt, kiemeli az ételek ízét és kis mennyiségben jótékony élettani hatása is lehet.
Egyébként károsítja a májat, általános sejtméreg, gátolja az agyműködést, emeli a vérnyomást.

Tudtad az alkoholról?

A nők szervezete sokkal kevesebb alkoholt tud lebontani és lassabban is, mint a férfiaké. Már a megengedett mennyiségekbol is látszik, hogy a nőknek káros ugyanannyi alkohol, mint ami a férfiaknak elfogadható. Bizonyos életszakaszban – például várandósság idején – pedig kifejezetten tilos az alkohol. Az alkohol energiatartalma magas (7 kalória/ml tiszta alkohol), így az éhségérzetet elnyomja, viszont nem biztosítja egyéb tápanyagok, vitaminok felvételét, a táplálkozás nagyon egyoldalú lesz.
Az alkoholisták szervezetében igen gyakran nincs elegendő B-vitamin, folsav, kálcium, magnézium.


Hogyan lehet még lazítani?
gondolkozz el rajta..

Lazításra, az iskolai feladatok feledésére kiválóan alkalmas a sport vagy valamilyen hobbi.

TUDTAD? Számolj...