Gyógyszerek
2013. dec. 9., Dr. Klujber Valéria

Mindannyian tartunk otthon gyógyszereket, hiszen szükség van rá. De mit tartsunk otthon és hogyan? Mi legyen a sorsa a lejárt gyógyszereknek?Mit tarts otthon?


Legyen láz- és fájdalomcsillapítód (paracetamol vagy ibuprofen tartalmú), hiszen a fájdalom és a láz váratlanul jöhet és ilyenkor nincs mindig lehetőség orvoshoz szaladni. A láz azonosításához szükséged lesz lázmérőre is!

Ha gyakran van hasmenéssel járó fertőzésed, akkor érdemes tartani aktív szenet, ami az októl függetlenül jól csillapítja a tüneteket, csak megfelelő mennyiséget kell belőle bevenni.

Jó, ha van hashajtó (cseppek, vagy drazsé többféle is van, de lehet hogy a glicerines kúp is elég), de inkább alkalmi használatra. Nem lehet arra berendezkedni, hogy a mindennapi széklet hiányát hashajtóval oldd meg, hacsak nincs olyan alapbetegséged, amit már kivizsgáltak és az orvos ezt javasolta.

Szükség lehet hányáscsillapítór kúpra , görcsoldóra , allergiás jelenségeket, viszketéseket csillapító antihisztamin tablettákra, krémre . Jó, ha van valamilyen hivatalos szer égésre is, bár reméljük nem kell használnod!

Fel kell készülni a sebkezelésre, ami fertőtlenítő szert és kötszert jelent elsősorban.

A torokfertőtlenítők nagyon divatosak, de nem biztos, hogy minden torok-panaszra hasznos szopogatni, hiszen a normál torok-flórádat is kiirtod vele, ami esetleg éppen a kórokozóknak kedvez.

Hogyan tartsd a gyógyszereket?

Közhely, de fontos: minden mástól elkülönítve, száraz helyen, közvetlen sugárzó hőtől védve.

A gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatóban nemcsak a készítmény összetevői és adagolása, hanem a tárolással kapcsolatos minden tudnivaló is szerepel. A csomagolással együtt olvasd el és tartsd meg ezt a papírt, még szükség lehet rá!

A gyógyszerek minősége ugyanis helytelen tárolás hatására megváltozhat. Nem szabad megfagyasztani őket. Plusz 2 fok alatt ugyanúgy változások következhetnek be a gyógyszermolekulákban. Amelyik gyógyszer egyszer megfagyott, azt a továbbiakban nem szabad felhasználni! Ha a napon tároltad a kenőcsöt vagy kúpot és az megolvadt vagy elfolyósodott, akkor azt se használd fel!

A szobahőmérsékleten való tárolás 15-25 fokot jelent.

Ha a készítményeket (pl. kenőcsök, kúpok, gélek stb.) hűvös helyen kell tartani, akkor az a gyakorlatban 8-15 fok közötti tárolást jelenti. A hideg helyen tartandókat pedig a hűtőszekrénybe kell tenni 2-8 fok közötti hőmérsékleten.

A nem megfelelő tárolás következtében a gyógyszer összetételében nemkívánatos változások indulnak el. Ezek a változások esetleg nem is észlelhetők ízben színben, vagy szag alapján, de nem várt, mellékhatáshoz, vagy a gyógyszer hatástalanságához is vezethetnek.

TIPP

A hűtött gyógyszerek használata általában nem kellemes, de nincs is szükség például jéghideg készítményt cseppenteni a szemünkbe. Egy szemcsepp esetén nyugodtan várjunk egy kicsit, vagy melegítsük a kezünkkel (de másképpen ne!) és cseppentés után tegyük vissza a hűtőbe.


Link, ha részletesen érdekel a házipatika összeállítása:

http://www.gyogyszer.hu/admin/upload/hasznos/hazipatika.pdf

Hova kerül ez a sok gyógyszer?

Ha van otthon olyan gyógyszered, ami lejárt, vagy tönkrement a helytelen tárolás miatt, vagy csak egyszerűen nem tudod mire való, akkor vidd el a gyógyszertárba! Ott visszaveszik (otthagyhatod) és válaszolnak a kérdéseidre is.
Ha a szemetesbe, wc-be dobod a gyógyszereket, akkor a környezetedet és az ivóvizet szennyezed vele!
A gyógyszer veszélyes anyag! A fel nem használt gyógyszer veszélyes hulladékként kezelendő!