Fűtés
2023. jan. 23., Ökoportál

Hogyan spóroljunk?

Energia és környezet

Fűtésünket alakítsuk szabályozhatóra, a vezérlésen nem érdemes spórolni. Egy általános arány szerint a lakásban beállított hőmérséklet 1 C fokos csökkentése 5-6% energia megtakarítást eredményez. Télen ezért ne akarjunk otthon lenge öltözetben lenni, vegyünk meleg ruhát, pulóvert és állítsuk lejjebb a fűtést akár több fokkal.

A hálószoba hőmérséklete ideális esetben jóval 20 C alatt lehet, a 16-17 C nyugodt, pihentető alvást biztosít, természetesen meleg takaróval.

Hideg időben szellőztessünk röviden, intenzíven, lehetőleg kereszthuzattal, ami kicseréli a lakás elhasznált levegőjét, de a rövid idő alatt nem hűti le a lakás falait, berendezési tárgyait. 

Ha radiátorunk van, rakjunk mögé tükörfóliát. A függönyt ne lógassuk rá a radiátorra, vagy az elé, ne a hideg ablakfelületet fűtsük, hanem a szobát. A behúzott függönyök és lehúzott redőnyök éjszaka nagyban képesek csökkenteni a lakás hőveszteségét.

A magasabb páratartalom jobb hőérzetet biztosít, télen párologtassunk.

Ha tehetjük, építtessünk cserépkályhát, vagy tömegkályhát, melyekkel nagyon kellemes helyi fűtést hozhatunk létre a legtöbbet használt helyiségekben. A kályhák sugárzó hőt adnak le, ami kellemes hőérzetet biztosít. Manapság már rendkívül változatos szín és formavilágú kályhák közül választhatunk. Fontos a kályhák szakszerű építése, csak így érhetünk el hatékony fatüzelést.

Ha új házat építünk, vagy felújítjuk a fűtési rendszert, mérlegeljük a padló és falfűtés lehetőségét. Ezek alacsony hőmérsékletű, hatékony fűtések, ráadásul nagyon kellemes hőérzetet biztosítanak.