Hőérzet
2023. jan. 24., Ökoportal

Tippek a fűtéssel kapcsolatban

Érdemes különbséget tennünk hőmérséklet és hőérzet között. A hőérzet legkézenfekvőbb kilengése az, amikor erős szélben jóval hűvösebbnek érezzük az időt, mint ahány fok van. Ennek oka az, hogy a mozgó levegő sokkal intenzívebb hőcserét hoz létre. Most azonban a lakásban tapasztalható hőérzetről lesz szó.

Az egyenetlen fűtések, mint a radiátoros, vagy konvektoros fűtés, rosszabb hőérzetet adnak, ezért magasabb hőmérsékletre kell fűtenünk a lakást, hogy kellemes legyen a hőérzetünk. Ennek oka, hogy a levegőt fűtik, azt is meglehetősen egyenetlenül (fejnél meleg, lábnál hideg) míg a falak hidegek lehetnek. A hideg felületekből, ahogyan mondani szoktuk, szinte sugárzik a hideg. Természetesen nem a hideg sugárzik, hanem a hő hullámok hiányát érezzük hidegnek.

Vannak fűtési technológiák, melyek sugárzó hőt adnak és egyenletesebb fűtést biztosítanak, ilyen a padló-, a fal- vagy a mennyezet fűtés. Ezek a fűtések nem csak a levegőt fűtik, hanem hősugárzás formájában is közlik a hőt, így kellemes, egyenletes hőérzetet biztosítanak. Ráadásul alacsony hőmérsékletű fűtések, ami hatékonyabbá teszi őket. Az ilyen sugárzó felületekkel alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is kellemes a hőérzet, a falfűtés esetében pedig minden külső határoló fal belső felülete kellemesen temperált.

Szintén sugárzó hőt adnak a cserépkályhák és tömegkályhák, bár azok helyi jellegű fűtések. Hideg téli estéken utánozhatatlanul kellemes hőérzetet nyújtanak, ha közelükbe telepszünk.