Influenzás vagy?
2024. jan. 16., Dr. Klujber Valéria

Ha már kitört rajtad a betegség, akkor a mielőbbi gyógyuláshoz adunk tippeket, infokat.

1. Ha beteg vagy, maradj ágyban.

Azt hisszük, hogy gyógyszerekkel, sokszor csodaszernek kikiáltott szerekkel (lázcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel) mindent meg lehet oldani. Hát nem. Ezek nem gyógyítják az influenzát, legfeljebb a tüneteket enyhítik. Aki influenzás, annak a szervezete fogja legyőzni a kórokozókat, ezt az ágynyugalom és egyáltalán a nyugalom, a pihenés, segíti.


Hogy erre hány napot tudsz rászánni, hármat, vagy ötöt, azt az iskolai dolgok vagy a tüneteid súlyossága is befolyásolhatják, de gyorsabban túljutsz a betegségen, ha adsz magadnak néhány napot.

Amúgy ezzel a többieket is véded, vagyis velük is jót teszel.
2. Fölösleges antibiotikumot szedni egy vírusos betegségre, ezzel inkább még ártasz magadnak.
Kiirtod a saját garatflórádat és ezzel helyet csinálsz a fertőzőknek.
Más dolog, ha néhány napos javulás után egyszer csak újabb tünetek jelennek meg, vagy a tüneteid újra előjönnek, súlyosbodnak (például ismét belázasodsz, vagy erőteljesen köhögni kezdesz). Ilyenkor érdemes újra felkeresni az orvost, hogy eldönthesse szükség van-e valamilyen gyógyszerre, pl. antibiotikumra. erre akkor kerülhet sor, ha a legyengült szervezetedben a vírusok MELLETT a baktériumok is támadást indítottak.

3. Az influenza és más kora tavasszal jelentkező betegségek hagyományosan a C-vitamin hiányának számlájára íródtak, ezért sokan szednek ilyenkor nagy adagban C-vitamint. Ha nincs vesebetegséged, akkor ez nem baj, hiszen Szent-Györgyi is (valóban) ezt tette, de a téli vitaminhiány jelen tudásunk szerint főként a D-vitamin hiányát jelenti. Ennek a vitaminnak egyáltalán nem csak a csontrendszerrel kapcsolatos feladati vannak, hiányában nagyon sok betegség, a fertőzések, de még a rákos a betegségek is gyakoribbak. Erről lásd külön cikkünket!
Tehát: szedj napi 2000 NE D-vitamint, ennyi a hazai ajánlás, amit veszély nélkül bárki szedhet rendszeresen. Ha tudod, megméretheted a D-vitamin szintedet is, de nem érdemes erre várni. A gyógyulásodat gyorsíthatod, vagy nehezebben kapod el a fertőzéseket, ha a D-vitamin-szinted normális.
4. Köhögésnél, tüsszentésnél, orrfújásnál lehetőleg használj papírzsebkendőt, amelyet használat után elzárva tároljatok. A papírzsebkendő nem gyűjthető szelektíven, igazából veszélyes hulladék lenne, de jobb híján a háztartási szemétbe dobd! Moss gyakran kezet, mindenképpen használj külön törölközőt, kéztörlőt. (Ez egyébként is higiénikusabb.) A pihenésen kívül, figyelj a megfelelő folyadékpótlásra és magas láz, vagy rossz közérzet esetén, főleg éjszakára vegyél be láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert. Önmagában a láz nem veszélyes egy pusztán influenzás, egészséges emberre, de mivel rossz közérzettel is társul, a magas – 38 feletti lázat - csillapítani szoktuk. Vannak olyan országok, ahol azt ajánlják az orvosok, hogy automatikusan ne csillapítsuk a lázat, mivel az a szervezet reakciója a fertőzésre, segítheti a kórokozók elpusztítását. Ezért automatikusan ne szedj hatóránként lázcsillapítót, várd meg, hogy érzed magad és mindig alkalmanként döntsd el, hogy szükséged van-e rá. Az éjszaka nyugodtabban telhet, ha nem vagy lázas, elalvás előtt érdemes bevenni valamit.

A lázcsillapításról sok hasznos cikket találhatsz, pl. ezt: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/9432/laz-es-lazcsillapitas