Új irányok
2024. ápr. 24., aipm.hu

A jövő védőoltásai

Az emberi élettartam és életminőség XX. században megfigyelhető, drasztikus javulásához a higiéniai és lakhatási viszonyok fejlődése, az antibiotikumok felfedezése, a jobb minőségű táplálék és tiszta ivóvíz és a vakcináció járultak hozzá látványosan. A védőoltásokat a legköltséghatékonyabb közegészségügyi intézkedések között tartjuk számon, amelyek évente nagyjából 2-3 millió életet mentenek meg és százezreket óvnak meg a tartós testi fogyatékosságtól. Köszönhetően a vakcinációs kampányoknak, a himlő, amely 300 millió embert ölt meg a XX. század során, eltűnt és a járványos gyermekbénulás is jelentősen visszaszorult- 1988-tól 2013-ig 98%-os esetszám csökkenéssel (Pakisztánban, Afganisztánban és Nigériában továbbra is endémiás).

A sikerek ellenére a fertőző betegségek ma is közegészségügyi kihívást jelentenek, különösen a fejlődő országokban: a WHO adatai szerint a HIV, malária, tuberculosis és az „elhanyagolt” trópusi betegségek 2016-ban 4,3 millió életet követeltek, de készen kell állnunk új, eddig ismeretlen fertőző ágensek megjelenésére is, ami természetes következménye az evolúciónak és a rapidan zajló társadalmi változásoknak (pl. éghajlatváltozás, globális populáció növekedése).

Új vakcinák fejlesztésére és a meglévők tökéletesítésére tehát nagy szükség van, a kutatások jelenleg az alábbi fő irányokban folynak:

1. Védőoltások minden életkorban és élethelyzetben
A tudományos érdeklődés homlokterébe került a gyermeket váró nők oltása már létező vakcinákkal ill. új vakcinák fejlesztése számukra. Az immunizációjuk eredményeképpen a létrejövő ellenanyagok átjutnak a születendő gyermekbe és megvédik, amíg elég idős nem lesz, hogy ő maga is védőoltásokat kaphasson. A másik korosztály, amelyre kiemelt figyelem irányul, az időseké, akik aránya a modern társadalmakon belül egyre növekszik. ...

2. Védőoltások a rákos megbetegedések megelőzésére és kezelésére
Némely fertőző megbetegedés hosszú távú komplikációja daganatos megbetegedés lehet, tehát védőoltások alkalmazásával ez utóbbiak előfordulása is csökkenthető, mint ahogy a Human Papillomavírus (HPV) elleni védőoltás vagy a Hepatitis B elleni védőoltás esetében igazolták. A magyar gyermekek szerencsések, hiszen az oltási rend keretében, a 7. osztályban, kötelezően részesülnek hepatitis B fertőzés elleni védőoltásban és ... önkéntesen választhatják az ingyenes, méhnyakrák elleni védőoltást. Léteznek azonban olyan kórokozók, amelyeknél ismert a daganatos megbetegedés, mint hosszútávú komplikáció, mégsem sikerült eddig védőoltást fejleszteni ellene, mint pl. a Helicobacter pylori és a gyomorrák esetében. Az olyan daganatos megbetegedéseknél, amelyek nem fertőző betegséghez kötöttek, a vakcinák az immunválasz „segítésében” lehetnek hasznosak, hogy az immunrendszer még azelőtt elpusztítsa a rákos sejteket, hogy nagy tumorokká növekednének, meggátolják a tumor kiújulását vagy elpusztítsák azokat a rákos sejteket, amelyek egy más kezelés után esetlegesen megmaradtak.

3. Védőoltások egyéb krónikus megbetegedések kezelésére
Intenzív kutatások folynak a védőoltások alkalmazására a már kialakult megbetegedések gyógyításában is pl. az ún. neurodegeneratív (az emberi idegsejteket érintő) kórképek esetében, az ezekkel kapcsolatban lévő molekulák szintjének csökkentésével vagy a HIV fertőzésben, hatékonyabb immunválasz létrehozásán keresztül.

4. Új beviteli módok
A védőoltások beadásának egyszerűbbé és fájdalommentesebbé tétele tovább növelheti az oltottak számát. A hagyományos, injekció formájában beadott védőoltásokon kívül alternatív beadási módokat is kutatnak, mint az orrban, szájon át vagy nyelv alatt alkalmazott vakcinák, illetve a bőrön keresztül mikrotűkkel vagy tűmentes eszközökkel bevitt védőoltások. További fontos cél a vakcinák gyártási folyamatának gyorsabbá és a szállítás egyszerűbbé tétele pl. szilárd vakcinák létrehozásával, amelyek nem igényelnek hűtést és jobb az eltarthatóságuk.
A vakcinák óriási szolgálatot tettek a múltban és tesznek ma is az emberi élet és egészség védelmében, de jelentőségük messze túlmutat az egyénen és társadalmi szinten is megmutatkozik az egészséges társadalom jobb termelékenységén keresztül, ezért fontos folytatni az erőfeszítéseket az újabb, hatékonyabb és egyszerűbben alkalmazható védőoltások létrehozása és minél szélesebb körben elérhetővé tétele felé.

Folytatjuk!

A védőoltások hete keretében megjelent cikkeket teljes terjedelmükben elolvashatod itt:
https://aipm.hu/hu/vedooltasok/vedooltasok/jovo-vedooltasai